ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΣΟΥΖΑΝΑ ΚΛΑΡΚ Συγγραφέας

ΣΟΥΖΑΝΑ ΚΛΑΡΚ

Η Σουζάνα Κλαρκ γεννήθηκε στο Νότιγχαμ της Αγγλίας το 1959. Κόρη μεθοδιστή ιερέα, σπούδασε ιστορία, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες στο κολέγιο St. Hilda του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Εργάστηκε ως επιμελήτρια σε εκδοτικούς οίκους. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δίδαξε αγγλικά στο Τορίνο και το Μπιλμπάο και κατόπιν γύρισε στην Αγγλία και επανήλθε στον χώρο των εκδόσεων.
Εκείνη την περίοδο ξεκίνησε τη συγγραφή του μυθιστορήματος Jonathan Strange & Mr.Norrell, το οποίο εκδόθηκε το 2004 με θερμή αποδοχή και εμπορική επιτυχία, αποσπώντας σημαντικά βραβεία (Hugo, Locus, καλύτερο μυθιστόρημα του 2004 για το περιοδικό Τάιμ). Το 2015 μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη ως μίνι σειρά από το BBC.
Ακολούθησε το 2006 η συλλογή διηγημάτων The Ladies of Grace Adieu and other stories.
Τα επόμενα χρόνια η υγεία της Κλαρκ επιδεινώθηκε και διαγνώστηκε με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Ο συγγραφικός της ρυθμός επηρεάστηκε και τα σχέδια για τη συνέχεια του Jonathan Strange & Mr. Norrell μπήκαν στο ράφι. Ώσπου το 2020, εν μέσω της πανδημίας, εκδίδεται το Πιρανέζι, το οποίο επίσης σημειώνει κριτική και εμπορική επιτυχία,
μεταφράζεται σε τριάντα μία γλώσσες και βραβεύεται με το Women’s Prize for Fiction.

Η Σουζάνα Κλαρκ ζει στο Μάντσεστερ με τον σύντροφό της Κόλιν Γκρίνλαντ, συγγραφέα και κριτικό.

Ούρσουλα  Λε Γκεν
Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν

«Η ελευθερία είναι βαρύ φορτίο, μεγάλο και ασυνήθιστο για οποιονδήποτε. Δεν είναι δώρο θεόσταλτο, αλλά συνειδητή επιλογή, και η επιλογή μπορεί να είναι δύσκολη»
Γαιοθάλασσα #3: «Οι τάφοι του Άτουαν», σελ.169

Μετάβαση στο περιεχόμενο