ΝΤΕ ΚΕΒΕΔΟ ΦΡΑΝΘΙΣΚΟ

Ο Φρανθέσκο ντε Κεβέδο Βιγιέγιας γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1580. Προερχόταν από αριστοκρατική οικογένεια, γεγονός που τον βοήθησε στις πολιτικές του φιλοδοξίες. Σπούδασε φιλοσοφία και γλώσσες, καθώς και θεολογία.

Στα δεκαοχτώ του τυπώνει τα πρώτα του ποιήματα, ενώ στα είκοσι τρία του είναι ήδη γνωστός. Βιώνει την πολιτική και οικονομική παρακμή της Ισπανίας, που σταδιακά χάνει την αίγλη της και παύει να κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Ευρώπης. Μέσα σ’ εκείνο το κλίμα γεννιέται η σάτυρά του, ο σκεπτικισμός και η πίκρα του. Σαν αντιστάθμισμα όμως της κοινωνικής παρακμής, από καλλιτεχνικής και λογοτεχνικής ακμής η Ισπανία ζει το χρυσό αιώνα της. Όλα όσα έχουν γραφτεί για τη ζωή του Κεβέδο δεν είναι παρά μια συνοπτική απαρίθμηση γεγονότων, γιατί η πολύπλοκη και μυστηριώδης ζωή του μεγάλου συγγραφέα είναι γεμάτη σκιές και συκοφαντίες. Πολιτική, περιπέτειες, δόξα, φυλακή και αχαριστία θα σημαδέψουν τη ζωή του.

Συγχρόνως ο ίδιος σατιρίζει αμείλικτα τα φυσικά του ελαττώματα. Έχει μυωπία, κουτσαίνει, είναι κοντός κι άσχημος. Αναγνωρίζει επίσης ότι είναι ψυχρός, εγκεφαλικός, αγωνιστής, υπολογιστής και μισογύνης. Φίλοι του τα βιβλία, οι εχθροί του απειράριθμοι. Ο Κεβέδο ακολουθεί σαν σύμβουλος τον Δούκα του Οσούνα στη Σικελία. Όμως διάφορα σκοτεινά επεισόδια στην Ιταλία θα του στοιχίσουν την ατομική του ελευθερία. Με την άνοδο του Φιλίππου του Δ’ διορίζεται γραμματέας του ενώ οι πολιτικοί του αντίπαλοι αργοπεθαίνουν στη φυλακή. Συνεχίζει να γράφει πολλά έργα ασκώντας κριτική στους πάντες και θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Ιερά Εξέταση. Θα παντρευτεί με γάμο σκοπιμότητας το 1634 αλλά ο γάμος θα κρατήσει λίγο. Στα 1639 θα ξαναβρεθεί στη φυλακή για πολιτικούς λόγους κι από αυτή θα αποφυλακισθεί ένα χρόνο πριν το θάνατό του άρρωστος και γερασμένος.