ΓΚΙΜΠΣΟΝ ΟΥΙΛΙΑΜ

Ο Ουίλιαμ Γκίμπσον γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1948. Μεγάλωσε στη Βιρτζίνια όπου, μετά το θάνατο του πατέρα του, ήρθε σε επαφή με το κίνημα των μπίτνικ και την επιστημονική φαντασία. Το 1968 μετακόμισε στον Καναδά, για να αποφύγει τη στράτευση, κατά την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, όπου ζει μέχρι και σήμερα. Το πρώτο έργο του που εκδόθηκε ήταν το Fragments of a Hologram Rose (Θραύσματα ενός Ολογραφικού Ρόδου) το 1977.

Το 1986 εμφανίζεται η συλλογή διηγημάτων του “Burning Chrome” (Καίγοντας τη Χρωμία) που περιλαμβάνει το «Johny Mnemonic» (Ο Μνημονικός Τζόνι), που γυρίστηκε αργότερα σε ταινία με πρωταγωνιστή τον Κιάνου Ριβς. Ωστόσο ο Γκίμπ σον έγινε διάσημος με την τριλογία του «Νευρομάντης» (Neuromancer) (1984), «Κόμης Μηδέν» (Count Zero) (1986) και «Στον Αστερισμό της Μόνα Λίζα» (Mona Lisa Overdrive) (1988). To «Νευρομάντης» κέρδισε τα βραβεία Hugo, Nebula και Philip Dick και αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο για το κίνημα στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας που ονομάστηκε Κυβερνοπάνκ. Θεωρείται «προφήτης» του Ίντερνετ και του World Wide Web. Τα έργα του, όπως κι αυτά εκείνων που τον μιμήθηκαν, κινούνται σε ένα σκοτεινό κόσμο του μέλλοντος, όπου η αληθινή εξουσία βρίσκεται στα χέρια πανίσχυρων πολυεθνικών εταιρειών και το πολυτιμότερο αγαθό είναι οι πληροφορίες που κρύβουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους σε ένα τεράστιο εικονικό δίκτυο τον Κυβερνοχώρο. Κάποιοι τολμηροί τυχοδιώκτες συνδέουν τους εγκεφάλους τους με το δίκτυο και προσπαθούν να κλέψουν πληροφορίες μέσα σε έναν ψηφιακό κόσμο, ο οποίος όμως γι’ αυτούς αποτελεί χειροπιαστή πραγματικότητα και κρύβει θανάσιμους κινδύνους.

Το 1990 συνεργάστηκε με τον Μπρους Στέρλινγκ στη συγγραφή του “The Difference Engine”. Το 1993 κυκλοφόρησε το έργο του «Εικονικό Φως» (Virtual Light). Τη δεκαετία του ’90 o Γκίμπσον παρέδωσε μία νέα μυθιστορηματική τριλογία, την «Τριλογία της Γέφυρας». Το 1996 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ιντόρου» (Idoru), το 1999 «Οι παρέες του μέλλοντος» (All Tomorrow’s Parties), τo 2003 το “Αναγνώριση Προτύπων” (Pattern Recognition) και τέλος το 2007 το “Spook Country”.