ΛΙΑΠΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΚΑΡΛ ΓΚ. ΛΙΟΥΝΓΚΜΑΝ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΥΦΥΪΑΣ

Γόνος του «μεγάλου» Αϊ-Γιώργη του Πηλίου κι εκπαιδευτικός ασχολείται με τα γράμματα (με την πλατιά έννοια του όρου) από το 1955, με πρώτο βήμα του τη βολιώτική εφημερίδα Η Θεσσαλία, όπου έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα χιλιάδες μικρά και μεγάλα κείμενα, που εκτείνονται από το χώρο του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ ως τις περιοχές της λαογραφίας, της ιστορίας, της γλωσσολογίας και της λογοτεχνίας.

Κείμενά του, όμως, από τους ίδιους αυτούς χώρους δημοσιεύονται χρόνια τώρα και σε πολλές άλλες εφημερίδες και κυρίως περιοδικά πολιτιστικής καλλιέργειας απ’ όλη σχεδόν τη χώρα. Συνεργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και με τον Κεντρικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Βόλου, όπου έχει πραγματοποιήσει πάνω από 500 παιδαγωγικές, ιστορικές και λαογραφικές εκπομπές. Δίνει επίσης συχνότατα το παρόν του και παρεμβαίνει στην πνευματική και πολιτιστική ζωή του τόπου με διαλέξεις ομιλίες και με τη συμμετοχή του σε συνέδρια και συμπόσια σχετικά με την τοπική ιστορία και λαογραφία, ενώ αποτελεί βασικό μοχλό πολιτιστικής και πνευματικής κίνησης της γενέτειράς του, της οποίας είναι ψυχή των δύο μουσείων και των ισάριθμων πολιτιστικών της περιοδικών Βίγλα και Πλώρη.

Στο ενεργητικό του καταγράφεται και η συγγραφή 13 βιβλίων και 15 ανατύπων με θέματα από την ιστορία, την λαογραφία, τη λογοτεχνία και τη γλωσσολογία και επίκεντρο κυρίως το αγαπημένο του Πήλιο. Για μελέτες του έχει βραβευτεί σε πολλούς πανελλήνιους και πανθεσσαλικούς διαγωνισμούς, ενώ για το έργο του Το γλωσσικό Ιδίωμα του Πηλίου έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και της Γλωσσολογικής Εταιρείας της Ακαδημίας Αθηνών.

Τέλος είναι μέλος διαφόρων πνευματικών ιδρυμάτων και σωματείων όπως η Εθνική Εταιρεία Λογοτεχνών, η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, η Ένωση Δημοσιογράφων και συγγραφέων Τουρισμού κ.λ.π.

Δεν βρέθηκε κανένα προϊόν που να ταιριάζει με την επιλογή σας.