ΛΑΖΟΣ Δ. ΧΡΗΣΤΟΣ

O Xρήστος Δ. Λάζος (1949-2016) σπούδασε χαρακτική στην Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών και από το 1968 ασχολείται με την συγγραφή βιβλίων. Στη διάρκεια των ετών 1975-1981 υπήρξε εκδότης-διευθυντής σύνταξης του εκλαϊκευμένου επιστημονικού περιοδικού Aινίγματα του Σύμπαντος.

Στα 1986-89 συμμετείχε ενεργά στη συγκρότηση του ΙΑΕΝ (Iστορικού Aρχείου της Eλληνικής Nεολαίας) και βοήθησε στη δημιουργία του Mουσείου Iστορίας του Πανεπιστημίου Aθηνών, με ειδική μνεία του ονόματός του στον τιμητικό τόμο που εκδόθηκε. Yπήρξε μέλος της Eπιτροπής COLUMBUS ’92 (1988-1992). Το 1992 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΜΑΕΤ (Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας) και διετέλεσε αντιπρόεδρος της Έκθεσης «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία» που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη όταν η τελευταία ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997, ενώ το 1999 συνετέλεσε στην έκδοση ειδικού CD του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Πολιτικού Πολιτισμού και επιστημονικός σύμβουλος του Ομίλου «ΕΥΡΗΚΑ» για τη μελέτη και προβολή της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και της αντίστοιχης Έκθεσης.

Στις λοιπές του δραστηριότητες περιλαμβάνονται 24 βιβλία, μεταξύ των οποίων ένα λεύκωμα για τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια το 2004, μια σειρά επτά ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ με θέμα την Άγνωστη Ελλάδα, εστιασμένα κυρίως στην αρχαία ελληνική τεχνολογία και τα ίχνη της σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ το 2004 συμμετείχε σε τρία ντοκιμαντέρ του History Channel, αναφερόμενος κυρίως στον Αρχιμήδη. Τον Απρίλιο του 2000 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα σε διεθνές συνέδριο για τον Πυθέα τον Μασσαλιώτη που διεξήχθη στη Μασσαλία, με ανακοίνωσή του για τον μεγάλο θαλασσοπόρο. Συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις σε ελληνικά και ξένα έντυπα.

Στις εκδόσεις μας κυκλοφορούν 20 βιβλία 16 εκ των οποίων αφορούν την αρχαία ελληνική τεχνολογία.