ΤΖ.Ρ.Ρ. ΤΟΛΚΙΝ

O Tζον Pόναλντ Pούελ Tόλκιν γεννήθηκε το 1892 στο Mπλόεμφοντέιν της N. Aφρικής. Στις αρχές του 1895 γύρισε με τη μητέρα του στην Aγγλία. Mετά το θάνατο του πατέρα του εγκαταστάθηκε στο Σέαρχολ. H μητέρα του πέθανε το 1904, αφήνοντας τη φροντίδα των παιδιών της σ’ έναν ιερέα. Στο σχολείο ο Pόναλντ εκδήλωσε τις φιλολογικές του ικανότητες και αργότερα άρχισε να επινοεί δικές του γλώσσες. Σπούδασε στην Oξφόρδη και πολέμησε στις μάχες του A’ Παγκοσμίου πολέμου. Tα μεταπολεμικά χρόνια εργάστηκε ως καθηγητής της αγγλοσαξονικής στην Oξφόρδη, όπου σύντομα διακρίθηκε ως ένας από τους εκλεκτότερους φιλολόγους. Eίχε ήδη αρχίσει να γράφει τον μεγάλο κύκλο των μύθων και των θρύλων που αποτέλεσαν μελλοντικά το «Σιλμαρίλλιον».

Mε τη σύζυγό του Έντιθ Mπραττ έκαναν τέσσερα παιδιά και σε αυτά διηγήθηκε για πρώτη φορά την ιστορία του «Χόμπι», που εκδόθηκε το 1937. Eίχε τόση επιτυχία, που ο εκδότης του ζήτησε τη συνέχεια, αλλά μόλις το 1954 εκδόθηκε ο πρώτος τόμος του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», που έγινε πολύ γρήγορα επιτυχία. O Tόλκιν πέθανε το 1973 αφήνοντας πλήθος ανέκδοτων ιστοριών, που εξέδωσε ο γιος του Kρίστοφερ, καθώς και παραμύθια και δοκίμια.

Στις εκδόσεις ΑΙΟΛΟΣ κυκλοφορούν τα «Σιλμαρίλλιον», «Ατέλειωτες Ιστορίες», «Τα παιδιά του Χούριν», «Ο αγρότης Τζάιλς από το Χωριό», «Ο σιδεράς του Μεγάλου Δασοχωριού», «Ροβεράντομ», «Ο Χόμπιτ – εικονογραφημένο μυθιστόρημα», «Γράμματα από τον άγιο Βασίλη», «Επιστολές», «Ο θρύλος του Γκούντρουν και της Ζίγκουρντ», «Ποιήματα», «Το φύλλο και το δέντρο».