ΟΥΕΛΣ, ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΤΖΟΡΤΖ

by George Charles Beresford, black and white glossy print, 1920

O Χέρμπερτ Τζορτζ Ουέλς (Herbert George Wells) γεννήθηκε το 1866 στο Μπρόμλεϊ του Λονδίνου. Σε νεανική ηλικία υποχρεώθηκε να διακόψει το σχολείο για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του. Επανήλθε στην εκπαίδευση και σπούδασε  Φυσικές Επιστήμες. Εργάστηκε ως δάσκαλος Βιολογίας, αλλά σύντομα η υγεία του τον υποχρέωσε να στραφεί αποκλειστικά στη συγγραφή και τη δημοσιογραφία.

Στα κλασικά έργα του Η Μηχανή του Χρόνου (1895), Το Νησί του Δόκτορος Μορώ (1896), Ο Αόρατος Άνθρωπος (1897), Ο Πόλεμος των Κόσμων (1898), Οι Πρώτοι Άνθρωποι στο Φεγγάρι (1901), οι ήρωες έρχονται σε οριακές καταστάσεις ζωής ή θανάτου ως αποτέλεσμα της ιλιγγιώδους και απρόβλεπτης εξέλιξης των επιστημών και της τεχνολογίας. Ο συνδυασμός ηθικών ερωτημάτων με την πλούσια δράση και την αστείρευτη φαντασία συνετέλεσαν ώστε τα βιβλία του να σημειώσουν από την αρχή σημαντική εμπορική επιτυχία.

Έγραψε επίσης έργα ρεαλιστικής λογοτεχνίας, εμπνευσμένα από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, έργα εκλαΐκευσης των επιστημών και της ιστορίας και δοκίμια πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου όπου αναπτύσσει τις προοδευτικές του ιδέες. Ενεργός σοσιαλιστής και πασιφιστής, υπήρξε από τους πιο δραστήριους διανοούμενους της εποχής του με συχνές παρεμβάσεις για ποικίλα διεθνή ζητήματα.

Πέθανε στο Λονδίνο το 1946.