ΙΩΑΝΝΗΣ Σ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

 

Διπλωματούχος Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, συνέβαλε στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και αειφόρων ηλεκτρικών συστημάτων. Εργάστηκε στη ΔΕΗ (1962-1990) ως διευθυντής υδροηλεκτρικών σταθμών και στην κατασκευή μεγάλων σταθμών παραγωγής. Ως υπεύθυνος για τις ΑΠΕ ανέλαβε την ανάπτυξη της αιολικής

και ηλιακής ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή, και με διεθνείς συνεργασίες ανέπτυξε το Αιολικό Πάρκο της Κύθνου, το πρώτο στην Ευρώπη, και τον Φωτοβολταϊκό Σταθμό Κύθνου, που αποτέλεσαν το μεγαλύτερο υβριδικό σύστημα παγκοσμίως, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών με μεγάλη διεθνή απήχηση.
Μετά το 1990 εργάστηκε ως Σύμβουλος Μηχανικός στον ενεργειακό τομέα και επί σειρά ετών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην αξιολόγηση ερευνητικών προτάσεων, στη διαχείριση και αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων, και ως τεχνικός σύμβουλος σε μεγάλα ερευνητικά έργα για τα μελλοντικά ηλεκτρικά δίκτυα με
ενσωμάτωση των ΑΠΕ, στα πλαίσια των προγραμμάτων έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μέλος επιστημονικών επιτροπών σε ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες με πάνω από 80 εργασίες, μέλος εθνικών και ευρωπαϊκών αποστολών για συνεργασία στην επιστημονικήέρευνα και τεχνολογία, εθνικός εκπρόσωπος στο Mirror Group της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Φωτοβολταϊκών (2005-2012).

Ιδρυτικό μέλος του European Wind Energy Association (EWEA, 1982), ιδρυτικό μέλος του ΙΕΝΕ και Πρόεδρος (2013-2019), μέλος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων (1999-2012).
Ως πρωτοπόρος, έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων για τη συμβολή του στην έρευνα και ανάπτυξη των ΑΠΕ.