ΕΡΤ, Ο «Βυζαντινός Εσπερινός» του Λουίτζι Ντε Πασκάλις

Κάθε βιβλίο έχει τη διαδρομή του και το γεγονός ότι ο Βυζαντινός Εσπερινός βρίσκεται σήμερα στα ράφια των ελληνικών βιβλιοπωλείων είναι αποτέλεσμα μιας σειράς επιλογών, αλλά και συγκυριών και τυχαίων γεγονότων που συνετέλεσαν στη ελληνική έκδοσή του.

Στο τέλος του 2018, όταν ο οι υπεύθυνοι του εκδοτικού οίκου Αίολος μου ζήτησαν να τους προτείνω ένα ιταλικό ιστορικό μυθιστόρημα που να εκτυλίσσεται στη ρωμαϊκή ή τη βυζαντινή περίοδο, δεν είχα διαβάσει τα βιβλία του Λουίτζι Ντε Πασκάλις. Τον είχα μόνο ακουστά, καθώς είναι γνωστός στην Ιταλία για τη συγγραφική του δραστηριότητα στον χώρο του ιστορικού και νουάρ μυθιστορήματος.

Έπειτα από πολλά «κοσκινίσματα» και όταν ο αριθμός των βιβλίων που θεώρησα ενδιαφέροντα περιορίστηκε σε καμιά δεκαριά τίτλους, η τύχη θέλησε να πέσει στα χέρια μου μια συνέντευξη του Ντε Πασκάλις, στην οποία εξέφραζε τη δυσκολία του να κατανοήσει τη συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην ελληνική κρίση και δεν δίσταζε να συγκρίνει την κατάσταση με την καταστροφική πολιτική της Ευρώπης στην περίοδο της Άλωσης.

όλη η συνέντευξη: https://www.ert.gr/eidiseis/politismos/o-vyzantinos-esperinos-toy-loyitzi-nte-paskalis-grafei-i-loyla-karagiannaki/